Jadłospis
maj 2025 R.
Śniadanie
granola owocowa na mleku, chleb kanapkowy z masłem, piersią indyka gotowaną, sałatą, papryką
(1,7)
II śniadanie: herbata żurawinowa, truskawki
Obiad
zacierkowa, pulpet w sosie pomidorowym, ziemniaki młode, surówka z kapusty młodej, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)
Podwieczorek
kisiel wiśniowy, ciasto drożdżowe, herbata z cytryną (1,3,7)

Wtorek 20.05.2025
Śniadanie
chleb razowy z masłem, szynką konserwową, ogórkiem, rzodkiewką, kakao (1,7)
II śniadanie:
Obiad
szczawiowa z ziemniakami, jajkiem, piersi kurczaka w sosie, ryż paraboliczny, surówka z pora z kukurydzą, kompot wiśniowy (1,3,7,9)
Podwieczorek
bułka z masłem, twarożek z brzoskwinią, herbata z cytryną, jabłko (1,7)

Środa 21.05.2025
Śniadanie
makaron na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, serem żółtym, pomidorem, szczypiorkiem (1,7)
II śniadanie: herbata śliwkowa, banan
Obiad
grochowa z grzankami, kotlet z ryby, ziemniaki młode, sałata lodowa ze słonecznikiem, jogurtem, kompot porzeczkowy (1,3,4,7,9)
Podwieczorek
pudding ryżowy z musem truskawkowym, herbata z cytryną, jabłko
(1,7)

Czwartek 22.05.2025
Śniadanie
płatki jęczmienne na mleku, chleb kanapkowy z masłem, szynką swojską, pomidorem, sałatą (1,7)
II śniadanie: herbata z owoców leśnych, truskawki
Obiad
ogórkowa z ziemniakami, łazanki z mięsem, kapustą, kompot wieloowocowy (1,7,9)
Podwieczorek
chałka z masłem, dżemem truskawkowym, herbata z cytryną, arbuz (1,7)

Piątek 23.05.2025
Śniadanie
chleb razowy z ziarnami z masłem, parówki z szynki, keczup, kawa inka (1,7,9)
II śniadanie: sok jabłkowy
Obiad
jarzynowa z ziemniakami, naleśniki z serem, polewa jogurtowo-jagodowa, kompot porzeczkowy (1,3,7,9)
Podwieczorek
bułka z masłem, jajkiem, ogórkiem, kiełkami, herbata z cytryną, jabłko (1,3,7)
Informacja o alergenach znajdujących się w jadłospisie i ich oznaczeniach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jajka i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne ( arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie