Jadłospis
lipiec 2025 R.
Śniadanie
granola owocowa na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, kiełbasą krakowską, sałatą, pomidorem (1,7)
II śniadanie: herbata żurawinowa, borówki
Obiad
krupnik z ziemniakami, spaghetti w sosie warzywno- mięsnym, surówka z selera z rodzynkami, kompot wieloowocowy (1,7,9)
Podwieczorek
bułka z masłem, pasta z tuńczyka ze szczypiorkiem, herbata z cytryną, jabłko (1,3,4,7)

Wtorek 08.07.2025
Śniadanie
chleb razowy z ziarnami z masłem, szynką konserwową, sałatą, papryką, kakao (1,7)
II śniadanie: napój z mięty, morele
Obiad
pomidorowa z ryżem, kotlet mielony z indyka, ziemniaki, mizeria z koperkiem, kompot wiśniowy (1,3,7,9)
Podwieczorek
koktajl truskawkowy, ciasto drożdżowe (1,3,7)

Środa 09.07.2025
Śniadanie
płatki orkiszowe z żurawiną na mleku, chleb słonecznikowy z masłem, serem żółtym, pomidorem, kiełki (1,7)
II śniadanie: herbata śliwkowa, banan
Obiad
kalafiorowa z ziemniakami, pierogi z serem, polewa jogurtowo-jagodowa, kompot wieloowocowy (1,3,7,9)
Podwieczorek

Czwartek 10.07.2025
Śniadanie
makaron na mleku, chleb kanapkowy z masłem, pasztetem, ogórkiem małosolnym (1,7)
II śniadanie: herbata borówkowa, jabłko
Obiad
barszcz biały z ziemniakami, polędwiczki wieprzowe w sosie, kasza kuskus, fasolka szparagowa, kompot wiśniowy (1,7,9)
Podwieczorek
bułka z masłem, twarożek z brzoskwinią, herbata z cytryną, nektarynka (1,7)

Piątek 04.07.2025
Śniadanie
bułka musli z masłem, kiełbasą szynkową, ogórkiem, rzodkiewką, kakao (1,7)
II śniadanie: napój z mięty, arbuz
Obiad
bułka musli z masłem, jajkiem, ogórkiem, szczypiorkiem, herbata z cytryną, borówki (1,3,7)
zacierkowa,kotlet z ryby, ziemniaki młode, surówka z kapusty kiszonej, kompot wieloowocowy (1,3,4,9)
Podwieczorek
kasza manna z musem truskawkowym, herbata z cytryną (1,7)
Informacja o alergenach znajdujących się w jadłospisie i ich oznaczeniach
Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady Nr 1169/2011
w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, które ze szczególnym uwzględnieniem alergenów, muszą być łatwo dostępne tak aby rodzic miał świadomość, że w odniesieniu do danej żywności występują kwestie związane z alergenami i nietolerancją pokarmową.
W związku z powyższym przy jadłospisie będzie można znaleźć spis alergenów, a przy każdym daniu numer alergenu jaki zawiera to danie.
Numery alergenów występujących w posiłkach:
- Zboża zawierające gluten
- Skorupiaki i produkty pochodne
- Jajka i produkty pochodne
- Ryby i produkty pochodne
- Orzeszki ziemne ( arachidowe)
- Soja i produkty pochodne
- Mleko i produkty pochodne
- Orzechy
- Seler i produkty pochodne
- Gorczyca i produkty pochodne
- Nasiona sezamu i produkty pochodne
- Dwutlenek siarki
- Łubin
- Mięczaki
* Przedszkole zastrzega sobie zmiany w jadłospisie